Tetkószféra

Sziasztok! Ha érdekel a tetoválás mindenféle értelemben, akkor helyesen tetted, hogy ideléptél. Célom az, hogy megismertesselek a tetoválás eredetével, egyes szimbólumok jelentésével, a különböző kultúrákban lévő tetováláshagyományokkal. Továbbá véleményt formálok, hogy kinek és miért érdemes varratni és mire is kell odafigyelni. Összefoglalva: minden lesz itt, ami tetoválás. Jó böngészést!

Friss topikok

Tetoválás története

2012.11.02. 13:07 fb753

Az előző bejegyzésben már említettem, hogy foglalkozni fogok a tetoválás történetével. Most jött el ez a pillanat, ugyanis mielőtt mélyebben is belemennénk a témába, jó lenne megismerni az előzményeket legalább egy kicsit. És feltételezem, ha már idetévedtél, legalább egy kicsit érdekelni fog a bejegyzés. Ha utálod a történelmet, most szorítsd össze a szád és úgy olvasd, ugyanis ez fog következni.

Maga a „tattoo” szó, mint a tetoválás szó angolul, a tahiti „tatu” szóból származik, ami azt jelenti: nyomot hagyni valamin. Egyes állítások szerint a tetoválásokat már i.e. 2000 évvel is használták, de lehet már jóval korábban is. (Belegondolva, majdnem olyan idős a tetoválás hagyománya, mint mi magunk.) Fontos szerepet játszottak már a kőkorszaki ember életében is ezek az ábrák, melyeket úgy csináltak, hogy a bőrön karcolásokat ejtettek és festéket dörzsöltek bele. Úgy hitték, hogy ezek a minták gyógyítanak és elűzik a fájdalmat okozó szellemeket. (Hozzá kell tenni, hogy ha ez tényleg így lenne, akkor a népesség majdnem felének vigyorgó arccal kellene járkálni az utcákon, mivel feltehetőleg semmi bajuk, nem igaz?)

A tetoválás igen elterjedt volt a régi időkben is. Például a görögök a felderítőik azonosítására és rangjuk jelzésére, a rómaiak pedig bűnözőik és rabszolgáik megjelölésére használták, de bizonyos népek családjuk címerét viselték magukon. A Normann partraszállás után a tetoválást kezdték lenézni, ezért évszázadokra eltűnt a nyugati kultúrából. De míg nyugaton csökkent a népszerűsége, addig Japánban egyre nőtt. Először csak a bűnözők megjelölésére szolgáltak. Aki először követett el bűnt, annak húztak egy vonalat keresztben a homlokán. A másodiknál hozzátetováltak egy boltív szerű vonalat, a harmadiknál még egy vonalat. Végül a tetoválás kezdett esztétikai értékké kinőni magát. A japánok sajátos viseleti stílusa 1700 körül alakult ki és csak a királyi család tagjainak volt szabad díszes ruhát hordania. Ennek az lett a következménye, hogy a középosztálybeliek díszes, egész testes tetoválásokkal díszítették magukat ruha helyett. (Nem hinném, hogy túlságosan megvédte őket a hidegtől, de hogy takart némiképp, az biztos.)

A nyugati kultúrába csak az 1600-as évek környékén tér vissza a tetoválás, méghozzá egy tengerésznek köszönhetően. Egyik felfedezőútja alkalmával egy teletetovált polinéziai férfit vitt magával Londonba, ami nagy szenzáció lett. Hamarosan a felső osztálybeliek apró tetoválást kezdtek el viselni a testükön, persze kellően takart helyen, így rövid időn belül divat lett, bár az elterjedése hosszabb időt vett igénybe. (Ha máshonnan nem, a Karib-tenger kalózai című filmben feltűnhetett, hogy nem csak a kalózoknak volt tetoválása, de bizony az angol flotta parancsnokának is).

A kezdeti időszakban kézzel végezték a műveletet, csak az 1891-es években szabadalmaztatták az első tetováló gépet. Samuel O’Rtiley Edison elektronikus tollát használta kiindulásnak, ami tűvel és tintával csinált pontokat a papírra. A gép megjelenése után már könnyen elérhetővé vált, így a felsőbb osztály elfordult a tetoválástól, jelentőségük csökkenni kezdett. A tetoválóművészek ezért kénytelenek voltak titkos szervezetekbe tömörülni. A második világháború után még inkább megcsappant a népszerűsége, főleg miután elkezdték terjeszteni a pletykát, miszerint vérmérgezést, hepatitist és egyéb kórokat lehet elkapni tőle. Manapság viszont már a tetoválás egyre elfogadottabb és népszerűbb, mint valaha. Minden társadalmi osztály igénybe veheti és veszi is a tetoválóművészeket, hogy minél különlegesebben díszítsék a testüket.

Nagyon röviden ennyit tudtam összegyűjteni a tetoválás történetéről. Persze ez még csak igen kis része a történelemnek, ettől sokkal részletesebben is bele lehetne menni a témába. De úgy hiszem, hogy ez az úgymond minimumtudás, amit a fejedbe tömhetsz, ha már tetoválást akarsz, vagy ha már van. Átolvasva, amit írtam, különös, hogy a tetoválás milyen sokszor ugrált a közép és a felsőbb osztálybeliek között. Mert ha a felsőosztály használta, akkor a közép nem tehette, mert csak nekik volt megengedve, ha pedig épp a középosztálynál volt elterjedve, akkor a felsőbb osztály nem tetováltatott, mert nem alacsonyodott le a „pornéphez”. Szerencsére a mai világban a tetoválás már elismert művészeti ág és egy tehetősebb ember is ugyanúgy szeret magára mintát csináltatni, mint bárki más és elismerik a szép és művészi rajzokat, akárki is viseli őket.

(Képet sajna nem igen tudok szolgálni, mivel aligha készültek képek mondjuk 400 évvel ezelőtt, de amint találok valami érdekeset, berakom.)

Szólj hozzá!

Címkék: történelem történet tetoválás tetkó

A bejegyzés trackback címe:

https://tetkoszfera.blog.hu/api/trackback/id/tr754885391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása